Erasmus + Life in Plastic – is it fantasic ? – or BRANTASTIC ? Drukuj

Od poniedziałku 27/05/2019 do piatku 31/05/2019 gościliśmy w Kołłątaju grupę uczniów z Niemiec, Włoch i Danii wraz z opiekunami w ramach projektu Erasmus+ Life in plastic – is it fantastic?

Ostani dzień wymiany - piątek, 31 maja, spędziliśy razem w szkole przygotowując artykuły podsumowujące naszą tygodniowa pracę i odpoczywając przy ognisku na szkolnym grzybku. Odwiedził nas dyrektor Martin Butzer Gymnasium - pan Klaus Winkler, gratulując organizacji wizyty i zaangażowania uczniów.

Rozwiązaliśy zagadkę, którą zadaliśmy naszym gościom dwa dni wcześniej. Polegała ona na odgadnięciu tego, jak otręby pszenne mogą pomóc  nam zminejszyć ilość jednorazowych plastikowych odpadów. Naszą odpowiedzią były naczynia jednorazowe produkowane z otrąb pszennych - biodegradowalne i w pełni jadalne!

Naczynia otrzymaliśmy dzięki uprzejmości producenta, firmy BIOTREM,  i poddaliśmy praktycznym testom podczas wspólnego biesiadowania przy ognisku. Zużyte talerze i miseczki umieściliśmy w ustronnym miejscu pod gołym niebem i obserwujemy przemianę w ... kompost. Część naszej otrębowej zastawy stołowej została poddana intensywnym badaniom organoleptycznym podczas posiłku czyli, po prostu, zjedzona przez zaciekawionych uczestników spotkania.

W sobotę, 1/06/2019 pożeganliśmy naszych gości - było trochę smutno i choć nie obyło się bez łez, mamy nadzieję, że wyjeżdżając zabrali ze sobą doświadczenie naszej otwartości, gościnności i gotowości do rezygancji z nadmiaru plastiku.

 

From Monday June,27  till Friday 31 June, we hosted Erasmus+ project group in Krotoszyn. Students and teachers from Germany, Denmark and Italy arrived to participate in Life in plastic – is it fantastic? project activities and try to find out how we can limit the amount of plastic used on a daily basis.

The last day of the visit was spent at school, writing articles to recap on our activities during the week . We also took advantage of the school barbecue place to have a meal together, talk and dance. We were honoured with a visit from the principal of Martin Butzer Gymnasium, Mr Klaus Winkler, who congratulated us on organising the visit and students' engagement.

Earlier, during the week we had been polling students about bran - a leftover from milling wheat for flour - and how it can be helpful in reducing the amount of waste from plastic disposables. On Friday we revealed the answer and the surprise we had prepared - wheat bran tableware - fully biodegradable and ... edible!
The tableware had been donated to our project by courtsey of the Polish producer - BIOTREM. We tested the tableware and its properties during the barbecue  - some of it even got eaten in the process.  The leftover plates and bowls have been placed in a spot in the open and we have been observing it to witness the composting process.

Saturday was our farewell day. Despite the tears and a bit of sadness we hope our guests left enriched by the expereince of our openness, hospitality and willingness to apply plastic-free alternatives.